.::THE STRUGGLE AND INTIFADHA' WAITS FOR NO MAN; AS WE ARE THE GENERATION THAT SEARCHED, TRIED AND APPRECIATES WHAT COMES IN LIFE FOR BEING TRUE MUSLIM::.

Saturday, August 22, 2009

TINGGALKAN PERKARA YANG MERAGUKAN

عن أبي محمد الحسنِ بْنِ علِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ سِبْطِ رَسُوْلِ اللهِ صلى الله عليه وَسَلَّم وَرَیْحَانَتِ ه
رَضِيَ الله عَنْهُمَا قَالَ: حَفِظْتُ مِنْ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّم : (( دَعْ مَا یَرِیْبُكَ إِلَى مَا
لاَ یَرِیْبُكَ)) رواه الترمذي والنسائي، وقال الترمذي: حدیث حسن صحيح.
>Daripada Abu Muhammad al-Hasan ibn Ali ibn Abu Talib r.a., رضي الله عنهما cucu Rasulullah SAW dan orang kesayangan Baginda. Beliau berkata: Aku telah menghafal daripada Rasulullah SAW hadis:Tinggalkanlah apa yang meragukan engkau kepada apa yang tidak meragukan engkau. Hadis riwayat al-Tirmizi dan al-Nasaai. Al-Tarmizi berkata ia adalah hadis hasan sohih.

Pokok Perbincangan Hadis :
1) Menjauhi perkara syubhaat : menjaga marwah dan diri dari terjatuh kepada yang haram - wara’.langkah bagi menutup pintu was-was syaitan.
2) Wara’ salaf terhadap perkara syubhaat :kisah Abu Bakar makan sesuatu yang syubhaat.
kisah Umar Al-Khattab dalam pembahagian harta kepada orang-orang Muhajirin dan anaknya sendiri.
3) Meninggalkan perkara khilaf bukan semestinya wara’ :dalam perkara-perkara yang ada rukhsah - ikut lebih baik. yakin dalam suci dan syak dalam hadas - hadis (kentut yakin keluar angin).
4) Wara’ hanya bagi orang yang Istiqomah : yang melakukan perkara yang diwajibkan dan tinggal yang dilarang. mereka yang melakukan dosa besar, tinggal yang wajib tapi berusaha tinggal perkara syubhat - wara’ sesat namanya - kisah darah nyamuk - orang Iraq.

Pengajaran hadis:
Seorang mukmin tidak seharusnya terus melakukan sesuatu yang dia sendiri merasa sangsi dan ragu.Hal ini menyebabkannya terjebak jatuh dalam perkara yang kemungkinan hukumnya haram.Meninggalkan sesuatu kerana ragu-ragu dan kerana ingin menjaga maruah diri dan keharmonian agama adalah suatu sifat wara' yang terpuji.Keyakinan adalah asas amalan dalam lslam. Amalan yang dilakukan dengan yakin dikira sah dan diberikan ganjaran pahala. Sebaliknya amalan yang dilakukan secara ragu-ragu, tidak memadai dan mesti diulangi.

Baca Selanjutnya...

Friday, August 21, 2009

KURMA YAHUDI

Salam Sekarang bulan puasa bakal menjelma.... .....berhati- hati..... ....becareful of Kurma Yahudi .. Tolong Distribute! Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan tetapi dihasilkan dari negara Israel ..dan diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan di Malaysia. Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi. Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis ini..kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi Baca Selanjutnya...

Tuesday, August 18, 2009

MUSAFIR CINTA

An nur ..terima kasih ku ucapkn...aku terhutang budi dengan perilaku kata2 mu..baris kata mu ..atsmu.. bawah mu ..depan mu ...aku akur mgikut ...dgn mlenturan lidah yg keras ini..kau buat aku bertambh smgat ..kau beri aku janji2...kini aku patrikan s...edalmnya di hati...lelaki yg baik ,buat prempuan yg baik..bgitulah sebaliknya...moga janjimu utk allah kurniakn aku teman sama2 utk sujud dan beribadat kpd rabbul jalil.
akn aku jadikan azimat sepanjang pemusafiran ini....terima kasih skali lagi...sblm ini aku terlupa,,terlalu mengharap kpd sesama mahkluk....kini aku semakin tabah dan tenang,,langkahku kian teratur...semuanya keranmu AN-NUR...352..AYAT 26 ....AKN aku... tunggu janji2 ini ...walaupun terpaksa mnungu bertahun spanjang pemusafiran cinta ilahi ini....

Baca Selanjutnya...